A family home and award-winning wedding venue.

Studio 31 were recently commissioned to design the landscape surrounding the wonderful Penton Park Country House and the magic of this place is so special we wanted to share a little of it with you.

The family who run Penton Park describe the house as a family home first and foremost and this probably defines all that this exceptional place is; warm, joyful and welcoming. Despite Penton having been in the family for generations, they continue to view themselves only as custodians of this home and see it as their responsibility to restore and conserve Penton for the future.

What makes Penton such a joy to design is it’s many faces. It is not only a family home but a quite spectacular and award-winning wedding venue, home to James’ Place which offers a unique environment for members of the disabled community to spend time, the occasional film or photography set location and most recently home to Penton Park Brewery; a microbrewery whose secret ingredient is the pure unspoilt drinking water running under the grounds of Penton Park itself.

The design and restoration of the building has been a painstaking process with the family’s attention to detail second to none. The most captivating thing about this house though, isn’t just the spectacular setting they have created but the way that the house flexes to each of its functions. There are secret stairways and unexpected doorways (utilising what would once have been the servants areas) which mean that the family are able to use the house at the same time as a wedding or function and a guest would never know they are there. They want to create the same with the landscape. They need a dynamic and intelligent landscape that creates spaces for the family to relax in whilst also complementing the architecture and sympathetically restored interior. Far from feeling restricted in their own home, they want the house to carry out its duel functions as a business and family home in tandem and for the children to feel free to run, play and enjoy the house as they would any other day. This is a wonderful design challenge to think in a new way about the connections and corridors between the landscape spaces. It is, of course, common for country houses to have hidden or concealed back areas or walkways historically for gardeners or staff to use but it is less common to make those spaces as beautiful and intriguing as the openly seen spaces. This landscape needs to create privacy and openness, intimacy and grandeur all at the same time.

Country Estate Hampshire

The formal areas need to be dynamic enough to cater for the needs of an adventurous toddler as well as sophisticated enough to host a bride and groom. They need to be inclusive, functional, beautiful and reflect both the heritage of the building but also the contemporary diversity of its functions.

With the family’s history and heritage wrapped up in the walls of this building, its restoration truly brings new meaning to “a labour of love”. The love of three generations working together has built Penton Park to where it is today, and we could not be more thrilled to be a small part of the next step of its journey.

 

 

For more information on this project, visit our portfolio or watch this space for design updates.

Photos courtesy of the team at Penton Park.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Marked fields are required.